Over mij

Verbindende generalist

Een generalist, dat ben ik altijd geweest. Ik heb veel interesses en dankzij mijn ervaring, kennis en vaardigheden ben ik breed inzetbaar. Toch was er een periode dat ik me hiertegen verzette en jaloers was op mensen die hun hele werkzame leven bezig waren met één thema. Waarom had ik niet zo’n focus? Waarom kon ik niet één ding heel goed? Pas toen ik erkende dat mijn veelzijdigheid juist een zegen is kon ik het omarmen.

Geboren (1978) en getogen in Utrecht koos ik na het gymnasium in 1996 voor de studie bestuurskunde aan de Universiteit Leiden. Tijdens een studieverblijf van vier maanden aan een universiteit onder de rook van Washington D.C. raakte ik zo geïnteresseerd in de Verenigde Staten dat ik besloot om na mijn afstuderen in 2002 terug te gaan. Aan de Ohio State University verdiepte ik me een jaar lang in Amerikaanse geschiedenis en politiek.

Mijn werkzame leven speelde zich tussen 2004 en 2020 af in de Haagse politieke en bestuurlijke arena. Na drie jaar bij het bureau secretaris-generaal van het ministerie van VROM vervolgde ik mijn loopbaan in 2007 in de Tweede Kamer. Hier heb ik acht jaar gewerkt, onder andere als griffier. Tussen 2015 en 2019 was ik directiesecretaris bij het Sociaal en Cultureel Planbureau.

In de verschillende functies ontdekte ik dat mijn hart en kracht liggen bij het zijn van de spin-in-het-web, de verbindende schakel tussen bestuurder en de organisatie. Ik bleek gevoel te hebben voor het samenspel van mensen, proces en inhoud. Een rapport kan inhoudelijk nog zo interessant zijn, het is wél belangrijk dat het op het juiste moment, bij de juiste mensen terecht komt. En lukt dat niet linksom, dan zorg ik ervoor dat het rechtsom gebeurt.

Genieter van cultuur en gastronomie

Veelvraat op cultureel en culinair gebied. Mijn allergrootste passie is cultuur. Ook hier ben ik een generalist. Literatuur, moderne dans, film, klassieke muziek, beeldende kunst, theater, toneel: mijn hart gaat er sneller van kloppen. De gemene deler is schoonheid; het in vervoering raken, uit je hoofd en in je lijf komen. Daarnaast houd ik ontzettend van lekker eten. Van zelf koken tot uit eten in een goed restaurant. Ik ben dan ook voor vrienden een vraagbaak waar het de lokale Haagse gastronomie betreft.

Om mij deze twee (zit)hobby’s te kunnen permitteren ben ik zoveel mogelijk in beweging: te voet, op de fiets, en twee keer per week met een personal trainer. Zo houd ik mijn lijf en hoofd in optimale conditie.

Maatschappelijk betrokken

Al van jongs af aan heb ik mij ingezet om mijn nabije omgeving een beetje mooier te maken. Op de middelbare school was ik voorzitter van de schoolvereniging Ars et amicitia (“kunst en vriendschap”) en tijdens m’n studie in Leiden was ik actief binnen de faculteit en in de studentenpolitiek. Kortom: ik bemoei me graag met dingen. Ik steek ook altijd mijn vinger op als er mensen worden gezocht voor een werkgroep of het organiseren van een uitje. Dat gaat bijna automatisch. Etentjes, lezingen, kookworkshops, een fietsspeurtocht, een smartlappenfestijn; ik heb ’t allemaal georganiseerd.

Daarnaast ben ik zeer geïnteresseerd in politiek, om niet te zeggen een nieuwsjunk. Iedere dag lees ik trouw drie kranten, wat in de weekenden niet altijd meevalt, met al die bijlages. In het verleden ben ik ook politiek actief geweest.

Tegenwoordig ben ik op een aantal vlakken bestuurlijk en maatschappelijk actief. Van 2017 tot 2021 was ik lid van de raad van toezicht van Filmhuis Den Haag. In 2018 werd ik lid van de Raad voor de Journalistiek.